Hüvelyesek világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. Az év során számos programot, konferenciát, gasztronómiai rendezvényt tartottak szerte a világon.
Több könyv, kutatás, tanulmány is megjelent a babok, borsók, lencsék és társaik táplálkozási, ökológiai és fenntarthatósági jelentőségéről.

A 2016-os év sikerére alapozva a FAO 2018. november 5-én kihirdette, hogy 2019-es évtől kezdve Február 10. napja a Hüvelyesek Világnapja.
Ezzel a gesztussal is szeretnék tovább növelni a hüvelyes magvak ismertségét szerte a világban, hangsúlyozva hogy ezek a termények egészségesek, táplálóak, fehérjében gazdagok és a mezőgazdaság szempontjából fontos nitrogén megkötésében is jeleskednek.

UN_HV